Wintertuinen
Zie daar, de kerstdagen zijn gepasseerd en we zijn alweer in de laatste dagen van de 1e maand in het jaar, bezig onze goede voornemens ten uitvoer te brengen met elkaar.
Een goed voornemen zou zomaar kunnen zijn om de hovenier te benaderen om plannen te maken voor tuinveranderingen en/of nieuwe aanleg voor in het voorjaar. Voor de hovenier is dit de ideale periode om met dat soort voorbereidingen bezig te zijn. Weer of geen weer, het blijft natuurlijk een rustigere periode. Dat geldt voor zowel mens, dier als de natuur. En dus is er geen directe hectiek in de tuinen. Deze bewustwording is erg moeilijk over te brengen aan de mensen. Vooralsnog is het zo, dat het als het goede weer eraan komt, men pas gaat denken aan de tuin. De tijd vliegt voorbij...
Vaak komt voor de hovenier dan alles tegelijk. Van de uitloop van de winter en de voorjaarsbeurten, tot het ontwerp en de aanleg van de tuinen. Hoe mooi zou het zijn om de voorbereidingen van ontwerpen en offerte in de wintermaanden te mogen maken, ter voorbereiding van aanleg van de tuin in het voorjaar of de zomer. Dus voor de mensen met goede voornemens richting hun tuin, wellicht kunt u er nu een belletje aan wagen. Kleine moeite, groot gemak. Een goede voorbereiding kost nu eenmaal tijd en die ruimte is in de wintermaanden voorhanden.
Bij het schrijven van deze column is er het nodige te merken van de winter. We genieten van het witte sprookje van onze tuin. De winter is voorlopig nog niet voorbij, er kan nog veel gebeuren met Moeder Natuur. Nu het vriest en sneeuwt is het verstandig om bij sommige planten, bijvoorbeeld coniferen of groen blijvende hagen, tijdig het teveel aan sneeuw eraf te schudden. Bij teveel sneeuw wordt het sneeuwpakket voor sommige planten of struiken te zwaar, gaan ze hangen en kan er takbreuk ontstaan. Dit gebeurt vooral door op- en aanvriezen van sneeuwlaag op laag. Probeer dus breukschade te voorkomen.
Nog een tip: mocht er veel sneeuw liggen op uw gazon, beloop het dan niet te veel. Normaal belopen is niet erg, maar maak er geen ijsbaan van. Het onderliggende gazon kan er veel van lijden. Mocht dit toch gebeurd zijn, houd dan rekening met de herstelperiode van het gazon. Dit begint in de periode april/mei en verticuteren en doorzaaien doet dan wonderen.
Meer wintertips ontvangen of afspraak inplannen om uw goede tuin-voornemens te bespreken? Neem gerust contact met ons op.