Hoe groen is gras?
Ons gazon, frisgroen, zacht en mals, mooi gemaaid, niet te kort maar toch... als een tapijt in onze tuin. Rustgevend. Het ideale beeld dat een gazon moet geven of uitstralen. Maar de realiteit is vaak anders. Velen van ons zien het als: lastig te onderhouden, te dun, kale plekken, in het groeiseizoen (nu dus) te vaak maaien, vol met onkruiden en andere grassen die ertussendoor groeien... Wat nu?
De markt verwent de mensen door in te spelen op de vraag naar kunstgras, tegenwoordig te verkrijgen in alle soorten en steeds dichter bij een natuurlijke uitstraling. Mijn voorkeur, als hovenier, gaat hier niet naar uit. Maar dat neemt niet weg dat ook wij voldoen aan de vraag van de klanten. Toch probeer ik wel iedereen ervan te overtuigen dat iets wat kunstmatig gemaakt is, nooit vergeleken kan of mag worden met levende materialen. Kunst-gras, als voorbeeld, is een mat gemaakt op een moment dat een gazon er in die periode van het jaar zo uitziet. Een echte grasmat gaat echter met de seizoenen mee en de natuur geeft hieraan haar voordelen prijs. Men zal er wel enige moeite voor moeten doen om een eigen gazon mooi te houden. Maar de beloning is uiteindelijk wel veel bevredigender dan een nylon mat in de tuin.
Door een grasmat regelmatig (ongeveer één maal per maand) te bemesten, blijft deze goed op kleur en ontwikkelen de wortels zich beter voor de uitstoeling. Bevloeien (water geven) is natuurlijk van essentieel belang. Dit geldt overigens voor alles wat leeft. Het maaien geeft een mooi resultaat en kan zomaar twee keer per week nodig zijn als bevloeiing en bemesting op elkaar afgestemd zijn. Dit is overigens wel erg goed voor het gazon. De hoogte van het gras wordt bepaald door de afstelling van de maaimachine. Het mooiste resultaat geeft een maaistand van ongeveer twee tot drie centimeter. In de particuliere tuin hoeft men tenslotte geen golfbaan te creëren. De grasmat van een golfbaan vergt overigens ook een ander onderhoud. Stel daarom de maaimachine niet steeds lager af, maar laat hem staan op die twee tot drie centimeter.
De kunst is uit het leven te halen wat erin zit. De bemestingskorrel, nodig voor de voeding en ook voor de frisgroene kleur, kan men overal verkrijgen als een product dat geen verbranding kan veroorzaken. Voorheen werd er bemest met een kunstmestkorrel. Deze korrel wordt nog steeds wel gebruikt en komt uit de agrarische sector. NPK 12/10/18 is zo’n voorbeeld. Dit staat voor stikstof/fosfor/kali en kan bij onkundig gebruik verbranding veroorzaken. Vandaar dat er voor particulier gebruik voldoende middelen op de markt zijn gekomen om deze verbranding te voorkomen. Dus door:
- regelmatig te bemesten;
- regelmatig te bevloeien;
- regelmatig te maaien.
Hierdoor krijgt men geregeld het gevoel van rust in de eigen groene omgeving en blijft kunst in uw tuin pas mooi als het om echte kunst in beleving gaat. De kunst is uit het leven te halen te halen wat erin zit. Voor deze keer veel maaiplezier; de grootste kunst is om het gras mooi te houden.