Het groene gras verandert in een herfsttapijt

Hoe is het uw grasmat vergaan sinds ons vorige blog "Hoe groen is gras"? We gaven wat tips over hoe u uw grasmat in optimale conditie houdt. Als dat gelukt is, heeft u niet stil gezeten afgelopen zomer. En nu, nu de klok verzet is, is dat nog steeds zo: er is op dit moment nog volop te doen in de tuinen.

Voornamelijk het blad, dat echt overal ligt, kan geruimd worden. En zodra de sapstroom geheel stilstaat, kan er met het vele snoeiwerk worden begonnen. Maar ook is de periode van aanleg natuurlijk nog volop in beweging. Het verplanten van bestaande beplanting is misschien nog wat te vroeg, maar met het zetten van nieuwe planten in potten kun je gerust beginnen. Nog even en dan kunnen we de zogeheten los op wortel geleverde planten en bomen zetten en verplaatsen. Dan kunnen we weer met een gerust hart de winter tegemoet gaan. Garanderen dat alles het blijft doen, kan nooit. Zeker niet gezien de extreme variaties van het weer. Kijken we terug in de afgelopen jaren, dan kan het zomaar gebeuren dat in januari de planten bijna uitschieten en in februari we met temperaturen van ver beneden het vriespunt te maken hebben. En dat merkt de particuliere tuinbezitter ook: hij ziet met lede ogen aan dat zijn tuin erg zijn best moet doen om te oeverleven. Mocht deze winter ons opnieuw overvallen, help de tuin dan een handje. Althans, zorgt voor extra voedingsstoffen en water voor al het levende materiaal, met name in het voorjaar zodra de planten op gang gaan komen. Dit is echt nodig na zo’n extreme periode.

Herfsttapijt

Grasmat

En wat betekent dat voor uw grasmat? In het vorige blog, voorjaar/zomer, gaven we de tips: regelmatig bemesten, bevloeien en maaien. Dat geldt ook voor nu, met uitzondering van bemesten. Het bevloeien en maaien mag, afhankelijk van het weer, met wat grotere tussenpozen. Het bemesten van de grasmat is op dit tijdstip eigenlijk niet meer nodig.

Een goede voorbereiding werpt altijd zijn vruchten af

Voorjaar, zomer en nu het najaar zijn, gezien de weersomstandigheden, redelijk gunstig geweest. Althans voor de tuinen, want sommige vakantiegangers hebben het gezien het weer zwaar gehad. Toch goed dat we het weer niet onder controle hebben. Dat geeft wat meer uitdaging aan onze manier van leven, zullen we maar zeggen. Maar voor nu, geniet nog maar even van de kleurenpracht en het werken in de tuin. Voordat je het weet kan het zomaar winter zijn. Een goede voorbereiding in de tuinen richting de winter werpt toch altijd zijn vruchten af voor de aankomende periode.

Vergeet niet na een najaars-, winter- of zelfs voorjaarsbeurt altijd wat terug te geven aan al wat leeft. Dus, alleen het ruimen van het blad, het snoeien van bomen en struiken, het spitten van de borders is niet genoeg. Zorg wel dat je de natuur bescherming en bodem verbeterende middelen teruggeeft. Anders treedt er een verarming op wat ten koste zal gaan van de komende groei en bloei. En dat is juist hetgeen we graag willen zien in de tuinen: een juiste vormgeving met goede groeiende en mooi bloeiende beplanting in combinatie met een goed gevoel van tuinbeleving.

Veel tuinplezier in de oktober- en novembermaand.